mandag den 24. oktober 2011

Trine´s Løg-snegle


Løgsnegle
20 g gær
1 spsk salt
½ liter lunken vand
en god slat olie
durummel, grahamsmel 
hvedemel

Blød gæren op i vandet med salt og olie.
Tilsæt derefter den mængde mel man har lyst til (ca. 1/4 del durum, 1/4 del grahamsmel)
Ælt dejen med hvedemel til den har en god konsistens!!
Lad dejen hæve i en times tid eller længere!!

5-6 store løg
hvidløg efter smag...jeg brugte 5-6 fed!!
en god klat smør, Rigeligt med smør :-) 
1 spsk sukker
salt og peber
Krydderurter (Jeg brugte salvie!!)
En rulle gedeost
(Mon ikke også det ville smage rigtig godt med lidt chili????)

Pil løgene og skær dem i tynde skiver
Også hvidløgene.
Steg dem derefter på en pande eller i en gryde ved medium varme, drys sukker over.
Lad dem småsimre til de er bløde og gyldne, det tager ca. 10 til 15 minutter.

Når dejen er færdighævet æltes den godt igennem og udrulles til en firkant, nogenlunde på størrelse med en bageplade.
Løgene  bredes ud på dejen og finthakket salvie....eller anden krydderurt drysses over.
Dejen rulles sammen som en roulade og skæres i skiver, som lægges på bagepladen.
Ovenpå lægges en skive gedeost!!
Bages i ovnen i 15-20 minutter, til gedeosten har fået lidt farve!!

Velbekommen!!!


Kartoffel-Æblekage til 6 personer


Ingredienser
300 g kartofler, skrællet vægt
175 g sukker
1 spsk smør
3 æggeblommer
4 store æbler, skrællede og i tern
3 æggehvider
(kanel el. andet krydderi)

Tilberedning
Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, kog dem ca 15 min, til de er godt møre.

Mens kartoflerne koger, kan man skrælle og snitte æblerne, jeg lagde stykkerne i en plastpose og dryssede med kanelsukker (med noget af sukkeret i opskriften)
Så skal der vejes sukker af, deles æg og hviderne piskes stive.

Når kartoflerne er møre, hældes vandet fra, de står lige lidt uden låg og damper af, pureres, nemmest med et snejern.

Smørklatten, æggeblommerne og sukkeret røres i, det kan klares med en ske (det bliver ret flydende).

Så blandes æblestykkerne i, til sidst vendes de stiftpiskede æggehvider forsigtigt i.

Det hældes i en smurt form og kommer i ovnen 190 grader ca 1 time (jeg smurte skålen med rapsolie, og dryssede den med rasp, det slipper nemmere)

En klat creme fraiche passer godt til.

Samlet arbejdstid under ½ time.

torsdag den 20. oktober 2011

Oles tomatchutney - med variant

Dette er min fars opskrift på tomatchutney. Og den er bare lækker :)

1 kg fuldmodne tomater

1 stort løg

1 dl æblecidereddike

250 g rørsukker

4 tsk spidskommen

½ tsk sort peber

3 tsk cayennepeber

4 fed hvidløg

Salt

Tomaterne skæres i mindre stykker. Løget hakkes.aller ingredienser kommes i en tykbundet gryde og bringes i kog. Simrer i 3 timer, smages til med salt.

Hældes på skoldede glas og låg sættes på. Holder mange måneder i køleskabet. Bliver bedre af at stå og modne.

Kristines variation

Brug gerne en blanding af røde og grønne (umodne) tomater.

Tilsæt hele korianderfrø, hakket frisk ingefær og hele kardemommekapsler. Cayennepeber erstattes af frisk chili efter smag. Koriander og spidskommen ristes på en tør pande inden de kommes i chutneyen.

Kogetiden kan godt nedsættes noget.

tirsdag den 18. oktober 2011

Chili m. feta og melon til brunch...

Så skulle de sidste chili "Hot banana" bruges og med glæde......for de blev halveret og  stegt med fetaost indeni...og er der noget som er godt, er det chili med ost, enten i ovnen eller på panden...og idag kom panden i brug...forskellen er så at osten ikke bliver brun men forbliver hvid, da det hele steges nedefra...og jeg synes egentlig også fetaen forbliver mere saftig....fordi "Hot Banana" er meget mild så prøvede jeg at tilsætte lidt styrke ved at putte en anelse chilipasta ( lavet af sorten "Hot lemon") under osten ved halvdelen...og det var også fint....men det smager lige så godt uden...
ostechilierne fik lige et drys blå birkes

ostechili, vandmelon, oliven, fiskefrikadelle, tomat






de halve chili får en smule Hot lemon pasta før osten..


steges på panden i smør/olie...














Tilbehør til de saftige ostechilier var vandmelon skåret i terninger og oliven, en rest fiskefrikadelle af Gedde med ærter/gulerødder indeni og den uigenkaldelige sidste af mine friske tomater fra drivhuset...en grøn som havde fået lov at ligge i en skuffe og som har sneget sig til en svag rødlig farve...
og et koldt glas hyldeblomstdrik er godt til en lun ret.... eller en kold øl :O)....
"Hot Banana" ( orange som helt moden)


vandmelon, næsten rød


søndag den 16. oktober 2011

Remouladerelish vol. II

Volume I af denne opskrift ligger på nettet hos Mikkel Horness og Slottet i Smørmosen, som har stort set identiske opskrifter. Min udgave er justeret på nogle punkter ift. ingredienser og fremgangsmåde.

Du skal bruge:

1 kg grønne tomater

1½ kg agurker eller squash

½ kg pillede løg

En lille håndfuld saltede tallerkensmækkerfrø eller kapers

1 grøn peberfrugt eller et par milde grønne chili

50 g salt

1½ + 4 dl hvidvins- eller æblecidereddike

2 - 3 dl sukker efter smag

¾ dl sennepspulver

3 teskefulde karry.

1 tsk atamon

Kør alle grønsagerne igennem kødhakker eller foodprocessor og rør dem med saltet i en stor gryde. Lad det trække ca 10 min. og tilsæt herefter et par dl vand og 1½ dl eddike. Kog massen i 20 minutter.

Si massen og rør resten af eddiken i sammen med sukker, sennepspulver og karry.

Kog op igen og lad simre i 10 minutter. Tilsæt atamon og fyld relishen i rene sylteglas, skyllet med spiritus eller atamon.

marmelade af grønne tomater og citroner...


















For at lave noget andet end syltede, grønne tomater...har jeg prøvet at lave marmelade af grønne tomater og citroner med skal......en meget enkel opskrift som jeg har fået af Anne Folehave fra Fyn, som har fået den af en sød kursist på et af hendes hold i kurvefletning...men som også kan findes på nettet...

5 store grønne tomater
1 citron med skal
200 gr. sukker

Skær citron og tomater i fine stykker og kog det med sukker i 2 timer ved meget svag varme og høld på skoldede glas....

Og det er skønt at stå og skære i duften til dejlige økologiske citroner....

tirsdag den 11. oktober 2011

Bagte tomater...til fryseren...

festlige halve tomater...


efter en længere tur i ovnen...


i poser klar til fryseren...














Når man har mange røde tomater og har tænkt sig at gemme dem til vinteren, så er der mange måder at gøre det på....én af de måder jeg har valgt, er at bage dem og så fryse indholdet...så svinder de en stor del ind og de fylder ikke så meget i fryseren.....

skær dem i halve og placer dem med den overskårne side op.....brug bageplader med  bagepapir, det letter rengøringen noget, når bagepapiret dækker pladen, dog ikke helt......
Put dem i ovnen ved 150 grader i ca. 2-3 timer...hold øje med hvornår du synes de er færdige...lidt afhængig af størrrelsen....og hvor meget væske man ønsker der skal være i tomaterne....man kan nemlig bage dem næsten helt tørre til opbevaring i glas...men det er ikke idéen med denne her måde....her skal de stadig have en del saftighed tilbage.....for idéen er at kunne bruge det til sauce...til at lave til suppe....til at bruge som smagsforstærker i gryderetter....og hvad man ellers kan finde på......man kan selvfølgelig også koge tomater ind i en  gryde...men jeg vil tro at bagningen giver anderledes smag og har man lyst til det kan man også drysse med lidt olie og sukker og så får man en mere fremtrædende sød og karameliseret smag...men bare det at bage dem giver en slags karamelagtig sødme uden at den er så fremtrædende....

Edamame...soya-bønner...


soya-bønner på planten..














Soyabønner smager vidunderligt....  man spiser bønnerne indeni bælgen, koger den hel og serverer bønnerne inklusiv bælg. Så spises de med fingrene og ved at man med tænderne får bønnerne ud af bælgen ....men kan selvfølgelig også bælge bønnerne og bruge dem i en salat......

Edamame

Soyabønner ( friske el. frosne)
Maldon salt

Kog soya-bønnerne i saltet vand en 3-4 minutter...de skal have bid....hæld vandet fra og drys maldonsalt over bønnerne og serverer dem varme eller kolde....

Bønnesalat m. hvidløg...

250 gram bønner ( friske eller frosne)

2 fed hvidløg

lidt olie

maldon salt

Bønnerne koges til de har lidt bid ....køles af.....når de er kolde så tilsættes lidt olie og Maldon salt drysses over...stil det i køleskab til det serveres...

Syltede, grønne tomater...

Sådan kan de grønne tomater gemmes...

høst af nogle af de sidste tomater fra drivhuset...


drivhuset med grønne tomater...














Når du til sidst har en masse grønne tomater i drivhuset.....lidt eller mange....kan det være en idé at lave  syltede, grønne tomater.....
Jeg bruger tomater i mange størrelser og bruger også nogle, som er en smule røde.....de lysegrønne som næsten er blevet gule, synes jeg, er rigtig fine til det....

Opskriften er på sødsyltede grønne tomater, men de kan også laves sur-syltede.....

Sødsyltede, grønne tomater

1 kg. grønne tomater
3 dl. eddike ( her kan bruges lagereddike men også anden slags eddike)
3 dl. vand
600 gr. sukker
1 vanillestang eller  6 tsk. vanillesukker
1 tsk. flydende atamon ( kan udelades)

Hvis man bruger tomaterne uden at skære dem i stykker, skal de prikkes dybt med en gaffel. Jeg har dog brugt tomater i mange forskellige størrelser og har skåret dem over...de store i både....

Så har jeg lavet en kogt  lage af eddiken, vandet og sukker og vanille og når det er kogt op og lige kogt et par minutter....lægger jeg et lag tomater i ad gangen.....koger det op og lader det koge 5-7 min. ved svagere varme.....så tager jeg tomaterne op med en hulske og kommer dem i skoldede og atamonskyllede glas...ca. halvt op....og sådan bliver jeg ved til alle tomaterne er færdige...
Til sidst koger jeg lagen op og tager den af varmen...og lader den køle af 10 min.,  så den er klar til at jeg kan putte atamon i lagen ( kan udelades og man nøjes med rene, skoldede glas)....2 tsk. til hver liter eddike står der på flasken med atamon, så her blev brugt 2 tsk......og så hælder jeg det over glassene med tomater og helt op, dog uden det når kanten og man ikke kan flytte på glasset uden at spilde...tomaterne flyder med op men synker ned i lagen, når glassene har stået og det hele er kølet af og kommet i ro.....når glassene er kolde, tager jeg en ren klud og vrider den op i varmt vand og tørrer glassene af, før jeg sætter evt. etiketter på eller som her, bruger en permanent tusch....

Glassene kan opbevares i et koldt rum ( det anbefales at der er en temperatur under 10 grader)....evt. i et svaleskab eller i køleskabet....holdbarheden er bedst, hvis de står køligt og ikke i et varmt rum...

mandag den 10. oktober 2011

Græskarsuppe

1 Potimarron eller Hokkaido græskar på ca. 1 kg – andre kan sikkert også bruges

2 store løg

1 l vand eller bouillon

1 ds. Kokosmælk

Saft og skal af 1 appelsin, kan evt. erstattes af 1 dl æble- eller appelsinjuice

Evt. skal af 1 citron eller lime

Olivenolie

1 spsk. karry

5 cm frisk ingefær

Chili, fx½ Paper Lantern Habanero eller 1 Aji Umba

3 – 4 fed hvidløg

1 spsk. hel koriander

1 spsk. hel spidskommen

Til pynt:

Frisk koriander

Sådan gør du

Rist spidskommen og korianderfrø på en varm pande til de dufter intenst. Stød dem i en morter eller hak i minihakker.

Skær græskar og løg i tern. Græskarret behøver ikke at blive skrællet først.

Skræl ingefær og hvidløg og hak dem i minihakker sammen med chilien. Hold evt. noget af chilien tilbage, hvis du er bange for, at suppen bliver for stærk. Chilien kan også sættes på en tandstikker og koge med i suppen. Så er den nem at finde og fiske op når suppen har den ønskede styrke.

Varm olie i en stor tykbundet gryde. Svits karryen og tilsæt herefter de øvrige krydderier. Tilsæt grønsagerne og svits dem med. Tilsæt derefter vand/bouillon, appelsinsaft, citronskal og salt. Smag til og tilsæt evt. ekstra appelsinsaft, hvis du ønsker suppen lidt sødere.

Lad suppen koge ca. 20 - 30 min. og tilsæt til sidst kokosmælken. Blend suppen og server med friskhakket koriander på toppen.