lørdag den 9. februar 2013

Squashfad med krydderier (og ost)

2 squash
3-4 cherrytomater
1 porre
1 lille kvist løvstikke   
3-5 blade af hver: oregano, timian, græsk oregano (eller andre efter smag; eller ca. 1 tsk tørrede)
salt, peber, cayennepeber, rasp, smørklatter eller olivenolie.
  Snit squash og tomater i skiver, klip krydderurter med salt, læg det lagvis i et ildfast fad, gerne med en lille overflade. Drys med rasp og fordel smørklatter på. Bages i ca. 30 min (måske mindre) ved 190°.
  Hvis man kan lide det, smager det også godt med ca. 100 g ost (revet mozzarella eller måske parmesan) mellem lagene. Eventuelt kan man så undlade urterne.

Rødbedesuppe (asiatisk)

1/2 kg rødbeder
2 porrer
4 fed hvidløg
Frisk ingefær, ca 1 kubikcm
olie
3-4 limeblade eller 1/2 stang finthakket citrongræs
salt og peber       
1 l bouillon eller vand & krydderurter   
  Skær de skrællede rødbeder i tern. Hak porren fint og pres hvidløgene. Sauter det hele i olie. Hæld bouillon over og lad det simre til alt er mørt (længe). Purer suppen, smag til med ingefær, brug hvidløgspresseren, og salt og peber.
  Tilbehør: kuvertbrød eller små butterdejsstrimler.

Rørhatte med røget skinke

Lige dele rørhatte og røget skinke i små tern
lidt porre i tynde ringe   
smør
fløde
salt
   Rørhattene kan erstattes af champignoner + basilikum & oregano.
   Brun svampe og porre i smørret i 5-10 min, tilsæt skinke og efter 5 min også fløden. Smag til med salt.
   Tilbehør: ris, bulgur eller croutoner.

Krydrede kartofler i ovn

½ kg kartofler       
½ dl rasp
2 tsk salt       
3 tsk chili/cayennepeber
2-3 spsk olivenolie
  Skræl kartoflerne og skær dem i store tern. Tør dem godt og kom dem i en skål. Overhæld med olivenolie og rør rundt. Bland i en anden lille skål rasp, salt og chili. Drys denne blanding over kartoflerne og bland godt. Bages ca 45 min. i ovnen ved 200 grader.

Ostegratinerede bønner

Grønne bønner       
mild ost i skiver eller revet ost
smør
  Kog bønnerne 10 min. i letsaltet vand og læg dem i et ildfast fad. Kom en klat smør ved og læg eller drys osten over. Gratineres ca 10 min ved 200°.

Rodfrugtfad i ovnen

700 g kartofler       
300 g gulerødder eller rødbeder
200 g pastinak       
400 g porre
4 dl vand       
15 g smør/olivenolie
2 fed hvidløg       
1 håndfuld persille
timian, oregano, løvstikke eller andre efter smag
  Skræl grøntsagerne og skær dem i tern (2 x 2 cm). Skær porrerne i 1-2 cm tykke skiver og læg det hele i et ildfast fad. Smelt smør og vand i en gryde, kom salt, peber, hvidløg, persille og andre krydderurter i. Hæld væsken over grøntsagerne. Bages 1-11/2 time ved 200°. Vend rundt i dem undervejs.

     Rodfrugterne kan naturligvis varieres efter smag eller beholdning. Rødbeder farver retten rød.

Henkogte tomater efter John Seymour

   Flå tomaterne ved at prikke dem og dernæst overhælde dem med først kogende og så koldt vand og dernæst pille skallen af.
   Læg dem i henkogningsglas uden gummiringe luk dem løst og stil dem i ovnen i 1 time og 40 min.
   Lav en saltlage af 15 g salt pr l. vand og hæld den kogende over tomaterne over bagsiden af en ske, så de ikke går i stykker.
    Sæt forsigtigt gummiringe på glassene og luk dem. Afkøles under viskestykker.

Disse henkogte tomater kan bruges til alle retter hvor man vill ebruge friske tomater om sommeren, da de "kun" smager af tomat.

fredag den 8. februar 2013

Løvstikkekød


Opskrift til 4 personer: 

 ½ svinemørbrad i ikke for tykke skiver (eller andet magert svinekød)
 2 dl løvstikke eller mere, fint klippet.
 chilipulver efter smag - ikke for meget
 salt
 fløde

Vend kødstykkerne i løvstikke og chili og lad dem trække lidt. Brun dem på en dyb pande, drys med salt og hæld fløde over. Lad fløden koge ind 3-5 minutter, indtil den bobler. Server pasta eller kartofler til. 

Dild-radise-drssing


Masser af dild klippes fint.

2-3 radiser eller dobbelt så mange skulper efter størrelse skæres i helt små tern, eller presses gennem en hvidløgspresser.
Blandes i creme fraiche og smages til med salt.
Herligt til nye kartofler, pasta, røget makrel ...

Havetærte

Denne grøntsagstærte kan varieres efter hvad man lige har for meget af

1 portion mørdej eller butterdej uden sukker (kan man ikke dyrke i haven - ikke alt sammen i hvert fald)
2 porrer,
3 tomater
noget broccoli
4 æg
timian, løvstikke oregano, persille, dild ... Hvad man har.
1 hvidløg
creme fraiche (eller yoghurt - også fra supermarkedet)
chili,
spidskommen (har jeg endnu ikke haft held med at dyrke)
Blancher porrer og broccoli. skær alt fyldet i mindre stykker.
Blend æg, broccolistilke, krydderurter og salt med en spsk creme fraiche.
I en ildfast beholder overhældes fyldet med æggemassen og dækkes dekorativt med dejen, husk hukker til dampen. Bages ved 200 grder i en halv times tid. Æggemassen skal være gennembagt, tjek ved at lave et lille hul og hælde forsigtigt. Hvis der kun kommer vand, er den færdig, kommer der æggemasse ud, så skal den have mere.Dæk eventuelt med sølvpapir til sidst.
Serveres med  cremefraiche rørt med hvidløg, salt, spidskommen og chili efter smag.