søndag den 30. juni 2013

Bladbede, sølvbede eller mangold

Kært barn har mange navne. Selvom planten meget sjældent dyrkes og bruges i Danmark. I det mindste iflg min erfaring. Men den er rigtig god. Og smuk at dyrke. Vi kalder den mangold i Sverige.

Den er lettere end spinat, synes vi. Den går ikke så let i stok. Men bruges stort set lige som spinat. Man kan lave flødestruvet magold på helt samme måde som flødestuvet spinat. Eller lave en "spinattærte" med mangold i stedet for. Eller spise den rå.

Nogen anbefaler, at man altid skiller stilkene fra bladene, og tilbereder blad og stilk hver for sig. Men de helt små og spæde blade kan nu fint spises rå i salaten uden at skille blad fra stilk.

Når bladene bliver lidt større kan man skille blad fra stilk, og tilberede stilkene alene fx ved at stege dem i fedtstof med fx hvidløg og persille i en pande. Eller bare koge dem lidt længere end bladene og putte dem i tærten sammen med bladene.

Dette er mit første indlæg i Havelyst - spis din have. Og jeg kan ikke finde ud af at lægge billeder ved. Det lærer jeg forhåbentlig.

Stor madhilsen - Jette