tirsdag den 27. august 2013

Sambal olek eller chilipasta


1,5 kg chili (brug den du har, smagen varierer naturligvis efter chiliens styrke)
2 dl æbleeddike
2 dl vand
2 spsk groft salt
1 spsk rørsukker
2 + 1 dl jomfruolivenolie

Skær stilkenden af chilierne og kværn dem i en foodprocessor. Kom chili, eddike, vand, salt og sukker i en gryde. bring den i kog og lad simre i 15 min. Tilsæt 2 dl olie og kog op igen. Hæld blandingen på glas og hæld olie på toppen af hvert glas, inden det lukkes.

Anvendes som smagssætter til alt muligt; fx frikadeller!

Jette

mandag den 19. august 2013

Kristines Chili/citrus-sirup



Ca. 3 dl.

En god håndfuld chili med citrusaroma (fx en blanding af Habanero Limon, Toftegårds Citronchili, Golden Cayenne og Criolla Sella)

Saft og skal af 2 øko citroner + 2 øko limefrugter

Ca. 1 dl vand

Ca. 200 g rørsukker + 2 spsk. Glukose (siruppen bliver gylden-karamelfarvet pga. rørsukkeret. Hvis du ønsker den mere lys, kan du bruge hvidt sukker i stedet for)







Tag stilkene af chilierne og hak dem i en hurtighakker, eller forsigtigt i en blender. De skal ikke blive fuldstændig findelt eller mos.

Kog alle ingredienser sammen i en gryde i ca. 10 – 15 min. alt efter hvor tyk du kan lide din sirup. Husk at siruppen tykner lidt når den køler af. Smag til om der skal mere sødt, surt eller stærkt i. Hvis du tilsætter mere chili eller sukker, skal du lige koge siruppen igennem i ca. 5 min. for at dræbe bakterier og/eller undgå sukkerkrystaller i siruppen.

Tag gryden af varmen og tilsæt atamon. Hæld på en ren flaske og sæt låg på med det samme.