mandag den 20. august 2012

Bønnehummus med krydderurter

Til Anjas Drivhustræf havde jeg en Bønne Hummus med, og flere efterspurgte opskriften, så her kommer den, så godt jeg nu kan, for jeg bruger sjældent en opskrift.

Basalt set er det en helt almndelig Hummus, hvor man bruger Bønner i stedet for Kikærter. Der skal bruges bønner med god smag brug endelig ikke kidney beans eller almindelige hvide bønner på dåse (butterbeans kan evt. bruges). I søndags brugte jeg Pralbønner af sorten 'Scarlet Emperor. De ser sådan her ud :



Er bønnerne tørrede, skal de udblødes natten over og derefter koges i ca 30 min, er bønnerne friske skal de blot koges i 30 minutter.
Køl Bønnerne ned, og lav så en Hummus, med Tahin hvidløg olie og hvad der eller hører til.

Bønnerne sluger mere olie end kikærter gør, og vil man spare lidt på olien og lette lidt på kalorierne, så smager det ganske glimrende at erstatte noget af olien med Creme fraiche el. lign, men så går det også ud over holdbarheden. I søndags havde jeg kun brugt olie.
Bruger man hovedsagelig Creme fraiche i stedet for olie, så bliver det til en glimrende Dip.

Når Basis Hummusen er på plads, så kan der skrues på smagen. Tilsæt ekstra hvidløg hvis ønsket, og så er det ellers bare med at tilsætte krydderurter. Persille er godt, jeg bruger som regel også frisk chili. Timian, Mynte, Rosmarin, Oregano, Syre, Salvie - alt duer, smager godt og kan justeres til det den nu skal serveres til. Med de retter krydderurter, og lidt spidskommen bliver den f.eks god til mellemøstlig mad.
I søndags havde jeg hovedsageligt brugt Persille, men lidt mynte og timian havde også fundet vej. Og så ved jeg ikke med jer, men jeg bruger altid citronsaft i min hummus.



tirsdag den 3. juli 2012

Spidskål med friske krydderurter

Vi lever jo uden kulhydrater for tiden, så det gælder om at være kreativ med grønsagsretterne :)

Her er en hurtig fra i går - desværre uden billeder, da jeg ikke nåede det, før det var spist...

Strimlet spidskål svitses i rapsolie med finthakket persille og rosmarin - ikke for længe, der skal stadig være lidt bid i det, og det må kun blive lidt brunt i kanterne. Til sidst tilsættes finthakket chili - jeg brugte citronchili - og det drysses med nigellafrø.

Super som tilbehør til kødretter og kan jo varieres i det uendelige med forskellige krydderurter.


mandag den 21. maj 2012

Grønkålstartar med Pocheret æg

En herlig lille frokostret, hvis man er så heldig stadig at have Grønkål i haven, ellers må man vente til Efterår/Vinter :-)


Grønkål hakkes fint, og blandes op med salt, peber og citronsaft, jeg tilsatte også lidt hakket frisk hvidløg for at give et pift.
Server på rugbrød, med et pocheret æg på toppen.
Slut af med lidt olivenolie, salt og peber.



Se indlægget på bloggen her hvis du vil

søndag den 13. maj 2012

Jordbær-tiramisu

Nu er det snart jordbærsæson, og denne dessert er meget lækker :) Tallene i parentes er fra min 50-års fødselsdag, hvor vi var mange gæster, så den er lige til at gå til... Man kan bruge al slags frugt, men jordbær er fantastiske...



Jordbær-Tiramisu
Tilberedningstid: 60+min.Årstid: SommerAntal: Dessert til 6 – (72)

500 g danske jordbær (6 kg)
1 dl appelsinsaft (1 l)

2 spsk appelsinlikør – Cointreau – 24 spsk.
Creme
2 pasteuriserede æggeblommer (24 stk.)

2 spsk sukker (24 spsk)
1 tsk vaniljesukker (12 tsk.)
250 g mascarpone (3 kg)
1 dl Karolines Køkken piskefløde (1,2 l)
2 pasteuriserede æggehvider (24 stk)

12 lady's fingers (savoiardi kager) (144 stk)
Pynt
revet chokolade

Den store portion: Lav desserten i tre omgange i røremaskinen
Pisk æggehvider med håndmixer


Skyl jordbærrene, nip stilken af og gem 1,2 kg til pynt. Skær jordbærrene i skiver og lad dem trække ca. 15 min. i appelsinsaft og cointreau.
 
Creme: Pisk 8 æggeblommer, 8 spsk. sukker, 4 tsk vaniljesukker, 1 kg mascarpone samt 4 dl piskefløde til en tyk og luftig creme. Pisk 6 æggehvider stive og vend dem forsigtigt i ostecremen. Læg først 48 lady's fingers i et stort fad og dernæst de marinerede jordbær og saft herfra. Kom ostecremen hen over og sæt fadet tildækket i køleskabet, gerne til næste dag.
 
Ved serveringen: Drys med revet chokolade og pynt med resten af jordbærrene

søndag den 6. maj 2012

Rabarber-/nøddemuffins


4 dl mel
2 dl brun farin
1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk salt
1 dl majs- eller solsikkeolie
1 letpisket æg
1 1/2 dl kærnemælk
1 tsk vanillesukker
4 dl snittet rabarber
1 1/2 dl hakkede valnødder
Drys:
Røres sammen af 3/4 dl brun farin, 1 1/2 dl hakkede valnødder, 1/2 tsk kanel

Mel, bagepulver, farin, salt og vanillesukker blandes i en skål. I en anden skål blandes æg, olie og kærnemælk og røres i melblandingen. Rabarberstykker og valnødder blandes i. Fyldes i muffinsforme (18-20 styk), og drysset kommes på. Bages ved 190 grader i 25 minutter.


Vi fik dem ved havelysttræf på Gartneri Toftegaard - og de var lækre! Tak til Lisbeth og Peter for opskriften :)





onsdag den 25. april 2012


MIT EGET RUGBRØD
En god basisopskrift på rugbrød, som kan varieres i det uendelige.
Arbejdstid: 30 minutter over to dage + 1½ time i ovnen

DAG 1:
250 g havregryn 
250 g knækket rug
8 dl. kogende/varmt vand
Surdej
1 øl
200 g. hvedemel
500 g. rugmel
DAG 2:
1 spsk. sirup eller honning
1 ½ spsk. salt
Hvad der svarer til 4 store revne kartofler, hvor væden vrides fra, af dit overskudsgrønt, det kan være revet græskar, hakkede brændenælder kun fantasi og smag sætter grænsen.
cirka 100-150 g. blandede "kerner" f.eks. hørfrø, solsikke- og græskarkerner
(Jeg har smurt med olie og drysset solsikkefrø i bunden af formen så brødet ikke sidder fast)

Dag 1 overhældes rugkerner og havregryn med kogende/varmt vand. Når det er kølet af tilsættes surdej, øl og mel. Det røres godt sammen og dejen står tildækket på køkkenbordet til dagen efter. Dag 2 Tag en klat dej fra som surdej. Den skal du bruge næste gang, du bager rugbrødet. Læg surdejen i en lukket beholder, drys salt over og opbevar den i køleskabet. De sidste ingredienser røres sammen med dejen fra dag 1. Lad evt. dejen hæve i nogle timer, inden den fordeles i 2 forme. Lad brødene hæve til lidt under kanten i cirka 1 ½ - 2 timer og bag derefter ved 190 grader i ca. 1 ½ time. Brødet skal være minimum 96 grader inden det tages ud af ovnen.

Den første gang du bager rugbrødet og laver surdejen fra bunden, skal der undlades mel og rugmel samt 5 dl. vand i hovedopskriften. Ellers følges opskriften.

 Tips: Prøv dig frem med forskellige kerner, revede grøntsager og hakkede urter, indtil du finder din egen favorit. Det ender med at blive dit personlige rugbrød, som hele familien kender dig for.
SURDEJ:
3 ½ dl. kærnemælk
5 dl. vand
5 g. gær
250 g. hvedemel
600 g. rugmel
Bland det hele samme og lad det stå natten over på køkkenbordet med film over.

mandag den 16. januar 2012

Lidt chiliopskrifter

Jeg er ikke så god til opskrifter. Jeg plejer at smage mig frem.
Principielt laver jeg ”chili-sovse” på to forskellige måder.
1) Med frugt (f.eks. ananas, mango, æbler og tomater, hvad enten man så kalder tomater for frugt eller grøntsag!). Resultatet bliver nærmest som en lidt tynd chutney. Vandindholdet (fra frugterne) er ofte relativt højt. Jeg plejer at blende ”sovsen”. Især hvis det er stærke chilier er det nok en god ide, så man ikke pludselig får en halv Habanero i munden! Jeg er i øvrigt gået lidt væk fra æbler – det bliver lidt for ”grødagtigt” efter min smag.
2) Min anden metode består i at sylte dem med ret meget sukker og så en smule vineddike og/eller citronsaft. Slutresultatet bliver flotte chiliskiver i en klar ret tyk sirupslage.
Som sagt har jeg aldrig rigtig skrevet det ned, men jeg skal da forsøge med et par forslag fra kategori nr. 2.

Aji Cristal i citron/sukkerlage
Man tager:
¼ kg chili (aji cristal er gode, men andre kan sikkert også bruges)
¼ kg sukker
1 dl. Citronsaft (frisk, selvfølgelig!)
Lidt reven citronskal (fra ½-1 citron)
Lidt 1-2 spsk. Vineddike (ikke nødvendigt – brug i alt fald ikke mere end 2 spsk.)
Hele herligheden bringes i kog og så står det og simrer ganske længe. ½-1 time. Det afhænger meget af arealet af gryden, hvor kraftigt det simrer osv. Pointen er at det skal dampe ind så der næsten ikke er mere vand men kun chili i sukker-citronlage. Damper man det for kraftigt ind, så bliver chilierne hårde/seje, og hvis man fortsætter længere endnu, så får man karamel – chilikaramel!! Hvis det ikke er begyndt at blive brunt kan det dog ofte reddes ved at tilsætte et par spsk. vand. Så bruser det kraftigt op (fordi temperaturen er over 100 grader, da vandet jo er fordampet væk). Man kan evt. dryppe en skefuld af lagen ud på en kold tallerken, så har man en fornemmelse af om det er tilpas sirups-agtigt.
Jeg bruger det til alt! Selvom det er sødt er det vidunderligt f.eks. til en sammenkogt ret, måske især når vi er i ”karry-kylling-spidskommen-svinekød-boldgaden”......men som sagt spiser jeg det til alt. Det smager som en mellemting mellem limonade og syrlige bolsjer, bare stærkere!

Julechili
Det er lidt samme ide som ovenstående. Jeg har lavet det med en blanding af Cayenne og Bulgarian Carrot. Det så flot ud med de gule og røde skiver i lagen. En anden mulighed er Bolivian Rainbow. Det er også flot med blandingen af lilla, gule, hvidelige og røde frugter. Og så synes jeg at det næsten fik en smag af rosenblade. Godt nok roser med styrke, men det var super godt!
En slags opskrift kunne lyder nogenlunde sådan:
¼ kg chili
¼ kg sukker
1½-2 dl. Appelsinsaft
2-4 laurbærblade
3-10 hele stjerneanis (alt efter, hvor vild man er med den smag – jeg bruger 10!)
2-3 spsk. vineddike
Fremgangsmåden er som ovenstående opskrift. Det er rigtig lækkert. Jeg spiser det gerne juleaften til and og flæskesteg, og hvis det er et nummer for langhåret, så er det i alt fald godt på mørbradbøfferne og resterne 1.-2. juledag. Hvis det skal være endnu mere julet kan man jo smide en kanelstang i – det har jeg dog ikke prøvet.

Hvordan får man det så til at holde? Jeg skolder glas og låg 2 gange lige inden jeg fylder på. Faktisk fisker jeg nærmest glassene direkte op af kogende vand og hælder chilien kogende på glassene, med en ren metaløse, der har ”kogt med” i chiligryden det sidste minut. Jeg passer på ikke at spilde, så der hænger noget på kanten af glasset, så det måske ikke kan lukke helt tæt. Jeg fylder glassene op til få mm fra kanten.  Jeg har en helt ren og fugtig karklud liggende til lige at tørre kanten med. Så lukker jeg glassene og stiller dem på hovedet, så den (næsten) kogende chilimasse kan uskadeliggøre hvad der måtte være af baktusser på låget. Dette skal man jo nok ikke gøre hvis man bruger "rigtige" sylteglas med patentlukke, gummibåndspakninger osv. Men jeg bruger mest almindelige, gamle syltetøjsglas. På den måde går der måske 20-30 sek. fra glasset fiskes op af kogende vand til det er lukket. Jeg har lavet mange, mange glas syltetøj, marmelade og chili på den måde. 500, måske 1000 og jeg har aldrig oplevet at det ikke har kunnet holde sig. Jeg har haft glemte glas med syltetøj og chili der var både 2 og 3 år gamle og som var super fine.